Baileys Czekoladowe Ciasto Z Figami
Baileys Czekoladowe Ciasto Z Figami to sposób na udane spotkania w małym gronie. Pyszna maślana kruszonka i bogaty w smaku sos pralinowy z Baileys osłodzą niejedno przyjęcie.
Jedna porcja zawiera 3,49 g czystego alkoholu
Liczba porcji: 8
Liczba porcji: 8
Składniki:
Ciasto:
1/3 szklanki Baileys Original Irish Cream
120 g masła
1/2 szklanki mąki
1 1/8 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka oleju roślinnego
1/2 szklanki kakao w proszku
2 łyżki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki półsłodkich wiórków czekoladowych
5-7 świeżych fig
Polewa:
1/2 szklanki Baileys Original Irish Cream
2 łyżki masła
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Ciasto:
- Rozpuść masło w rondelku. Przelej je do miski, dodaj olej i cukier. Wymieszaj składniki.
- Dodaj jajka, Baileys Original Irish Cream i ekstrakt z wanilii. Ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przesiej kakao, mąkę i sól. Wymieszaj z mokrymi składnikami.
- Wsyp wiórki czekoladowe.
- Wlej masę do posmarowanej masłem formy do pieczenia o średnicy 22 cm. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół figi.
- Piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Polewa:
- W rondelku roztop masło. Dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu do uzyskania bursztynowego koloru.
- Powoli dodaj śmietanę, nieustannie mieszając.
- Doprowadź masę do wrzenia, a następnie dodaj Baileys Original Irish Cream. Gotuj przez kolejne 15 minut, aż polewa zgęstnieje.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.
- Pokrój ciasto na kawałki i polej gorącą polewą. Najlepiej smakuje serwowane na ciepło.
Smacznego!
Zobacz także