Muffiny Baileys Red Velvet
Liczba porcji: 24
Ciasto:
1/4 szklanki Baileys Red Velvet Cupcake
3 i 1/4 szklanki przesianej mąki uniwersalnej
1 łyżka soli
145 g masła (temperatura pokojowa)
1 i 3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
4 łyżki czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżka czystego ekstraktu z wanilii
2 i 1/2 łyżki kakao w proszku
1 i 1/2 szklanki mleka (temperatura pokojowa)
1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
Polewa:
1/4 szklanki Baileys Red Velvet Cupcake
50 g masła (temperatura pokojowa)
2/3 szklanki przesianego cukru pudru
3/4 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
2 i 1/4 szklanki kremowego serka (temperatura pokojowa)
BABECZKI:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 2 standardowe foremki na babeczki – każda po 12 sztuk.
- Połącz mąkę z solą i przesiej je do miski. Odłóż na bok.
- Umieść masło w misce miksera. Ubijaj na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy.
- Wciąż ubijając masło na średnich obrotach, zacznij powoli dodawać cukier. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Do masła z cukrem dodaj kolejno po jednym jajku, miksując powoli po wbiciu każdego z nich.
- W innej, małej miseczce ubij ekstrakt waniliowy, czerwony barwnik spożywczy i kakao w proszku. Używaj miksera na niskich obrotach.
- Do przygotowanej masy maślanej dodaj powoli jedną trzecią mleka, cały czas miksując na niskich obrotach. Po ujednoliceniu masy dodaj jedną trzecią mieszanki mąki, soli, mieszankę ekstraktu waniliowego z barwnikiem i kakao, miksuj do połączenia składników. Powtarzaj te czynności aż do połączenia całości składników.
- W małej misce dodaj sodę oczyszczoną do octu jabłkowego, wymieszaj dokładnie trzepaczką, aby rozpuścić sodę oczyszczoną. Przelej do ciasta i wymieszaj na niskich obrotach, aż do całkowitego połączenia z ciastem.
- Dodaj Baileys Red Velvet Cupcake i wymieszaj na niskich obrotach, aż do całkowitego połączenia z ciastem.
- Za pomocą łyżki do lodów napełnij ciastem każdy papier do babeczek, tak aby dołki były wypełnione w 2/3. Piecz przez 16-18 minut (zacznij sprawdzać po 15 minutach) lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka babeczki wyjdzie czysta. Przenieś foremki na stojak druciany, aby całkowicie ostygły.
POLEWA:
- Umieść masło i serek śmietankowy w misce miksera lub ręcznego miksera elektrycznego. Ubijaj na średnich obrotach i powoli dodawaj cukier puder i ekstrakt waniliowy.
- Po dodaniu całego cukru pudru, ubijaj na wysokich obrotach przez 3-5 minut.
- Dodaj Baileys Red Velvet i wymieszaj na niskich obrotach, a następnie ubijaj na wysokich obrotach przez kolejną minutę.
- Przelej do plastikowego worka do dekoracji, wyposażonego w zwykłą okrągłą metalową końcówkę i polej każdą babeczkę lukrem. Udekoruj każdą babeczkę czerwonym serduszkiem z masy papierowej.
- Podawaj i smacznego!