Deser Baileys Tiramisu
Jedyne takie tiramisu. Ten kremowo aksamitny smak deseru przeniesie Cię prosto na włoskie wybrzeże!
Porcja zawiera ok. 2,8 g czystego alkoholu
Liczba porcji: 12
Liczba porcji: 12
Składniki:
9 łyżeczek kawy rozpuszczalnej espresso
250 ml Baileys Tiramisu
400 g biszkoptów Lady Fingers
2 duże jajka
75 g cukru pudru
500 g serka mascarpone
kakao do posypania
Przygotowanie:
- Rozpuść kawę w 350 ml zimnej wody.
- W płytkiej misce połącz kawę oraz 175 ml Baileys Tiramisu.
- Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Do masy wlej pozostałe 75 ml Baileys Tiramisu i powoli mieszając, dodaj serek mascarpone.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz ją z przygotowaną masą.
- Każdy biszkopt na kilka sekund zanurz w kawie zmieszanej z Baileys Tiramisu. Nasączone biszkopty ułóż na spodzie
naczynia lub blaszki o wymiarach 22×22 cm. - Na biszkopty nałóż warstwą serowej masy. Całość posyp kakao przesianym przez sitko.
- Na górze ułóż kolejną warstwę biszkoptów i kolejną warstwę masy.
- Przykryj naczynie folią i wstaw na noc do lodówki. Tuż przed podaniem posyp kakao.
Zobacz także