Mus Strawberries & Cream
Puszysta delikatność i apetyczna słodycz. Ten mus truskawkowo-śmietankowy rozjaśni Twój dzień.
Składniki:
3 łyżki likieru Baileys Strawberries & Cream
500 g truskawek w postaci puree
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
3 żółtka
3 białka
1 szklanka gęstej śmietany
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Do rondla dodaj 500 g puree z truskawek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę soli i 3 żółtka. Ubijaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Gotuj na średnim ogniu i ubijaj, aż zgęstnieje (ok. 15 minut).
- Przełóż do dużej miski i wymieszaj z 3 łyżkami likieru Baileys Strawberries & Cream. Odstaw do ostygnięcia (na ok. 30 minut).
- W misce ubij 3 białka, aż do uzyskania sztywnej piany.
- Dodaj pianę z białek do masy truskawkowej i delikatnie wymieszaj, aż do połączenia. Odstaw na bok.
- Ubij 1 szklankę śmietany i 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego, aż do uzyskania sztywnej piany. Dodaj do mieszanki truskawkowej i wymieszaj do połączenia.
- Łyżeczką nałóż mus do miseczek. Pamiętaj, żeby schłodzić przed podaniem.
- Udekoruj truskawkami. Smacznego!